πώς να γίνεις διευθυντής χωρίς να είσαι δάσκαλος –

 

Μπορείς να γίνεις διευθυντής σχολείου χωρίς να είσαι ποτέ δάσκαλος;

Είναι σαν να συγκρίνεις μήλα με πορτοκάλια επειδή και τα δύο φυτρώνουν σε δέντρα. Η διδασκαλία και η διαχείριση συνδέονται μόνο εφαπτομενικά.

Τούτου λεχθέντος, η απάντηση είναι: κεφάλι. Στο παρελθόν είχα αναγκαστεί να κάνω ένα μεγάλο πρόγραμμα ασκήσεων και η απάντησή μου ήταν ένα κατηγορηματικό «όχι». Γιατί; Γιατί ο χρόνος μου είναι πιο πολύτιμος για μένα από αυτό που πληρώνουν οι εντολείς εδώ… και οι εντολείς πληρώνουν πολύ καλά εδώ γύρω.

Οι περισσότεροι από τους διευθυντές που έχω γνωρίσει όλα αυτά τα χρόνια ήταν είτε μεγαλύτεροι σε ηλικία άδειοι φωλιάροι, που δεν είχαν ξαπλώσει ποτέ, είτε άτομα με σύντροφο που μένει στο σπίτι. Το να είσαι σκηνοθέτης απαιτεί πολύ χρόνο, ειδικά τα βράδια. Οι άνθρωποι που πρέπει επίσης να ανησυχούν για τα παιδιά τους αυτές τις ώρες δεν τους αρέσει.

Το να είμαι εκπαιδευτής απαιτεί επίσης ένα ορισμένο βαθμό διακριτικότητας, με το οποίο θα πάλευα αν έπρεπε να το κάνω τακτικά. Μπορώ να γράφω ένα διακριτικό email στους γονείς μου από καιρό σε καιρό, αλλά να έχω δεκάδες επαφές με τους γονείς μου κάθε μέρα, καθεμία από τις οποίες θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναντίον μου στο μέλλον. Οχι ευχαριστώ.

Ένα από τα πλεονεκτήματα του να είσαι δάσκαλος σε αντίθεση με τον διευθυντή είναι η ικανότητα να αναθέτεις στον διευθυντή άβολες αλλά απαραίτητες συζητήσεις με τους γονείς. Περίπου δύο φορές το χρόνο, αντιμετωπίζω μια κατάσταση με έναν μαθητή που απαιτεί να ειδοποιούνται οι γονείς, αλλά είναι τόσο σοβαρό που απλώς το παραδίδω στον διευθυντή και τον αφήνω να το χειριστεί. Όπως όταν μια περιστασιακή αναζήτηση στο ιστορικό του Chromebook ενός μαθητή στο σχολείο αποκαλύπτει ότι παρακολούθησαν πορνό σε αυτό στο σπίτι. Απλώς θα το δώσω στον διευθυντή και θα το πουν στους γονείς.

Ο διευθυντής του σχολείου είναι μια από τις σημαντικότερες θέσεις στη διοίκηση της εκπαίδευσης. Οι διευθυντές είναι υπεύθυνοι για την επίβλεψη της λειτουργίας των σχολείων πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Διαδραματίζουν επίσης αναπόσπαστο ρόλο στο να βοηθήσουν τους δασκάλους να γίνουν καλύτεροι εκπαιδευτές και να καθοδηγήσουν τους μαθητές.

Αν και οι περισσότεροι διευθυντές σχολείων ξεκινούν ως δάσκαλοι προτού μεταβούν σε διοικητικές θέσεις, αυτός δεν είναι ο μόνος δρόμος που μπορείτε να ακολουθήσετε.

 

 1. Ολοκληρώστε ένα πτυχίο.

Το πρώτο βήμα για να γίνεις ηγέτης του σχολείου είναι να ολοκληρώσεις ένα πτυχίο.1 Το πτυχίο στην εκπαίδευση είναι το πιο κοινό πτυχίο που κερδίζουν οι άνθρωποι για να προετοιμαστούν για σταδιοδρομία ως δάσκαλοι και, τελικά, ως διευθυντές σχολείων ή ως διοικητικοί υπάλληλοι. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε εκπαίδευση στα Αγγλικά, στα μαθηματικά ή σε άλλο μάθημα που σας ενδιαφέρει.

Οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν αρκετά χρόνια διδάσκοντας και ορισμένες πολιτείες απαιτούν από τους πτυχιούχους να έχουν ελάχιστη διδακτική εμπειρία πριν αναλάβουν διοικητικούς ρόλους. Ωστόσο, η μάθηση δεν είναι ο μόνος τρόπος για να αποκτήσετε την εμπειρία που χρειάζεστε για να γίνετε διευθυντής. Η σχολική συμβουλευτική και άλλοι παρόμοιοι ρόλοι στο εκπαιδευτικό περιβάλλον μπορούν επίσης να σας εξοπλίσουν με τις απαραίτητες δεξιότητες. Το κλειδί είναι να επιλέξετε ένα πτυχίο κολεγίου που ταιριάζει με τις ικανότητές σας και τη θέση που ελπίζετε να επιτύχετε μετά την αποφοίτησή σας.

 

 1. Πάρτε το πιστοποιητικό διδασκαλίας σας.

Όλες οι πολιτείες ορίζουν ότι κάθε δάσκαλος δημόσιου σχολείου έχει ένα πιστοποιητικό, που μερικές φορές ονομάζεται άδεια, αλλά οι συγκεκριμένες απαιτήσεις διαφέρουν από πολιτεία σε πολιτεία.2 Εάν σκοπεύετε να υποβάλετε αίτηση για θέσεις διδασκαλίας σε πολλές πολιτείες, ίσως είναι καλύτερο να κάνετε αίτηση για απασχόληση πρώτα και μετά συμπληρώστε τυχόν απαιτήσεις για να αποκτήσετε άδεια στην πολιτεία όπου εργάζεστε. Τα περισσότερα πιστοποιητικά δεν θα μεταφερθούν σε άλλες πολιτείες.

Ορισμένες πολιτείες προσφέρουν αμοιβαιότητα στην πιστοποίηση εκπαιδευτικών—ένας όρος που μπορεί να είναι παραπλανητικός επειδή δεν σημαίνει ότι η πιστοποίηση από ένα κράτος θα ισχύει αυτόματα σε άλλη πολιτεία. τις περισσότερες φορές πρέπει να πληροίτε πρόσθετες απαιτήσεις για να αποκτήσετε πιστοποίηση σε μια νέα κατάσταση. Η Κρατική Επιτροπή Παιδείας έχει πληροφορίες σχετικά με την αμοιβαιότητα στην πιστοποίηση εκπαιδευτικών, καθώς και συνδέσμους με μεμονωμένες κρατικές επιτροπές και απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με την κρατική άδεια.3

 

 1. Αποκτήστε επαγγελματική εμπειρία σε εκπαιδευτικό περιβάλλον.

Δεν απαιτούν όλες οι πολιτείες διδακτική εμπειρία για να γίνουν κύριοι, αλλά ακόμη και σε πολιτείες όπου δεν απαιτείται, μπορεί να είναι καλή ιδέα. Πολλές πολιτείες σάς επιτρέπουν να εργαστείτε ως αναπληρωτής δάσκαλος κατά τη διάρκεια του προγράμματος πτυχίου σας για να αποκτήσετε πρόσθετη εμπειρία πριν ξεκινήσετε μια διδακτική σταδιοδρομία. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε εργασία διδασκαλίας αμέσως μετά την αποφοίτησή σας, η υποκατάστατη διδασκαλία μπορεί να σας προσφέρει εμπειρία περαιτέρω εκπαίδευσης και να αναπτύξει τις δεξιότητές σας σε τομείς όπως η διαχείριση της τάξης, η επικοινωνία και η οργάνωση.

 

 1. Συνεχίστε με μεταπτυχιακό στην παιδαγωγική.

Τα περισσότερα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία στις Ηνωμένες Πολιτείες απαιτούν ή προτιμούν έντονα κάθε διευθυντής και διαχειριστής να έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα.

 

Ένα μεταπτυχιακό στην εκπαίδευση δημιουργεί δεξιότητες σε:

 • Αξιολόγηση των δεξιοτήτων άλλων εκπαιδευτών
 • Βοηθάμε τους εκπαιδευτικούς να βελτιώσουν τη διδασκαλία στην τάξη
 • Σχολική ηγεσία και διοίκηση
 • Επικοινωνία με μαθητές και γονείς
 • Χειρισμός νομικών θεμάτων
 • Διαχείριση προϋπολογισμού και εύρεση επιλογών χρηματοδότησης
 • Απασχόληση και διαχείριση προσωπικού και εκπαιδευτικών
 • Ανάπτυξη διαπολιτισμικών δεξιοτήτων για διδασκαλία σε διαφορετικά περιβάλλοντα

Τα μεταπτυχιακά προγράμματα μπορεί να διαρκέσουν δύο έως τρία χρόνια, ανάλογα με το πρόγραμμα και το πόσο γρήγορα προχωρά ο μεμονωμένος φοιτητής. Τα διαδικτυακά μεταπτυχιακά προγράμματα επιτρέπουν στους μαθητές να επεκτείνουν την εμπειρία τους στη διδασκαλία και να μάθουν να γίνονται διευθυντές ενώ συνεχίζουν στους τρέχοντες επαγγελματικούς τους ρόλους. Ως μέρος των απαιτήσεων πτυχίου σας, θα ολοκληρώσετε την διδασκαλία στην τάξη αυτοπροσώπως ή διαδικτυακά. Πολλά προγράμματα απαιτούν επίσης να ολοκληρώσετε μια πρακτική άσκηση όπου θα συνεργαστείτε με διαχειριστές για να μάθετε για τις ευθύνες του διευθυντή

 

 1. Διαφοροποιήστε τις δεξιότητες και την εμπειρία σας.

Η διδακτική εμπειρία μπορεί να σας βοηθήσει να πετύχετε ως διευθυντής, αλλά σίγουρα δεν είναι το μόνο πράγμα που χρειάζεστε. Οι σχολικοί ηγέτες παίζουν πολλούς διαφορετικούς ρόλους σε ένα σχολείο,

 

επομένως είναι σημαντικό να βρούμε τρόπους ανάπτυξης:

 • Μια άποψη προσανατολισμένη στον μαθητή
 • Γνώση των τρεχουσών και αναμενόμενων μελλοντικών τάσεων στην εκπαίδευση
 • Επιθυμία για δια βίου μάθηση
 • Διαπροσωπική επικοινωνία
 • Ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, καθοδήγησης και οργάνωσης

Για να αποκτήσετε πραγματική εμπειρία σε αυτούς τους τομείς, μπορείτε να συμμετάσχετε σε επιτροπές ή να αναλάβετε ηγετικούς ρόλους κατά τη διάρκεια της θητείας σας ως δάσκαλος. Εάν δεν είστε ακόμη έτοιμοι να γίνετε προϊστάμενος, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να υποβάλετε αίτηση για μια θέση ως βοηθός διευθυντή. Για να διευρύνετε τις γνώσεις και την εμπειρία σας, αναζητήστε μαθήματα και εκδηλώσεις μέσω κρατικών και εθνικών διευθυντών σχολείων, συμπεριλαμβανομένων:

 • Εθνική Ένωση Διευθυντών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (NASSP)
 • Εθνική Ένωση Διευθυντών Δημοτικών Σχολείων (NAESP)
 • Αμερικανική Ένωση Σχολικών Επιθεωρητών (AASA)

 

 1. Κατανοήστε τις απαιτήσεις του κράτους σας.

Για να προσληφθείτε ως διευθυντής, πρέπει να έχετε τρέχουσα άδεια διδασκαλίας και πιστοποίηση και ορισμένες πολιτείες απαιτούν από τους διευθυντές να διατηρούν τις τρέχουσες άδειες διδασκαλίας καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας τους. Προτού ξεκινήσετε την υποβολή αιτήσεων, ελέγξτε τις κρατικές οδηγίες4 και βεβαιωθείτε ότι όλες οι άδειες και οι πιστοποιήσεις σας είναι ενημερωμένες.

 

 1. Κάντε αίτηση για μια θέση.

Αφού ολοκληρώσετε το μεταπτυχιακό σας και έχετε την κατάλληλη εμπειρία, πρέπει να κάνετε αίτηση στη διεύθυνση και να αποδείξετε τα προσόντα σας. Στα τέλη του 2020, το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας βρήκε 283.200 θέσεις εργασίας για διευθυντές δημοτικών, γυμνασίων και γυμνασίων στις Ηνωμένες Πολιτείες με μέσο μισθό 96.400 $ ετησίως.5 Αυτός είναι ένας σχετικά μικρός τομέας εργασίας σε σύγκριση με τους περισσότερους, πράγμα που σημαίνει ότι η εκπαίδευση και η εμπειρία μπορεί να σας ξεχωρίσει από άλλους υποψήφιους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *